Witte en rode schimmeltolerante (hybride) rassen

Bij Viterra doen we steeds uitgebreid onderzoek naar druivenrassen die compatibel zijn met ons koele klimaat. Op basis hiervan stellen we een overzicht samen met de belangrijkste rassen in onze lage landen. 

Cabaret noir (rood)

Oorsprong
De druivensoort is een kruising van Cabernet Sauvignon en resistentiepartners, gekweekt door de Zwitser Valentin Blattner. Dit is een van de vroegst rijpende variëteiten die uit deze kruising voortkomt.

Agronomische kenmerken
De groei is gemiddeld tot sterk en opvallend rechtopstaand, wat resulteert in vereenvoudigde loofwandbeheer. De afrijping is vroeg, half september. Dit maakt het ras geschikt voor noordelijke wijngebieden. De trossen zijn niet al te lang en hebben opvallende schouders. De dikke schil en waslaag vermindert het risico op botrytis, wat een positief effect heeft op de oogstperiode. De opbrengsten zijn gemiddeld. Veraison vind vrij vroeg plaats. Door de korte internodiën van de Cabaret noir hangen de druiven op een gelijke hoogt, wat het werk van ontbladering gemakkelijker maakt wanneer dat nodig is. 

Potentieel
De wijn toont een subtiel Cabernet-spel in de aroma's van donkere kers, jeneverbes en viooltjes. In de mond doet het denken aan de kruiden van kruidnagel en peper. De rijpe tannines ronden het aangenaam zachte smaakprofiel van deze variëteit af. Hoewel het een vrij vroegrijpe kruising is, is het pas de laatste jaren vaker gebruikt en het toont goed potentieel als een vroeg rijpende rode variëteit. Integreert goed met eikenhout en heeft een aangename tanninestructuur. Werkt goed als monocepage.

Fenologie
Problemen met voorjaarsvorst zijn niet gekend en afrijping is vrij vroeg, ongeveer half september

Buitenlandse referenties
Cabaret noir is een vrij recent ras en heeft weinig referenties. Ook in de UK wordt met dit ras volop geëxperimenteerd.

Aanwezigheid in België
In 2023 goed voor een 8-tal hectare in productie in België en heeft in een paar jaar tijd de 3e plaats veroverd van totale oppervlakte rode hybriderassen.

Cabaret noir bij Viterra
Slechts beperkt beschikbaar. Wenst U meer info, vraag ernaar.

Ziektegevoeligheid
Caberet noir heeft een goede resistentie tegen valse en echte meeldauw alsook Botrytis.

Cabernet Cortis (rood)

Oorsprong
Cabernet Cortis is in 1982 ontstaan in Duitsland door een kruising van Cabernet Sauvignon en Solaris.

Agronomische kenmerken
Cabernet Cortis wordt gekenmerkt door een krachtige opgaande groei. De bladeren lijken op die van de Cabernet Sauvignon. Ze zijn van gemiddelde grootte, sterk groen, diep ingesneden en vijfvingerig. De druiven zijn middelgroot. Heeft een hoge behoefte aan magnesium en regelmatige bij bemesting kan nodig zijn om lamsteligheid te voorkomen. De groei is recht opgaand. Het hout kent een goede afrijping.

Potentieel
De wijnen zijn krachtig en gelijken op die van Cabernet Sauvignon: Ze zijn rijk aan kleur, hebben sterke tannines en zijn rijk aan phenolen. Rijk aan kruidige aromas zoals zwarte, groene paprika, kersen en zwarte bessen, zoals cassis. Ook geschikt voor het produceren van fruitige rosé wijnen.

Fenologie
Uitlopen is vergelijkbaar met Pinot noir. Afrijpen is ongeveer een week vroeger dan Pinot noir.

Buitenlandse referenties
Cabernet Cortis heeft geen specifieke buitenlandse referenties. In Zuid-Frankrijk groeit wel de interesse in dit ras.

Aanwezigheid in België
Cabernet Cortis is goed voor de 14e plaats op de Belgische rassenlijst, net na Regent en is hiermee de op 1 na meest aangeplante rode hybride.

Cabernet Cortis bij Viterra
Slechts beperkt beschikbaar. Wenst U meer info, vraag ernaar.

Ziektegevoeligheid
Cabernet Cortis heeft een goede resistentie voor zowel echte en valse meeldauw alsook Bortrytis.

Floreal (wit)

Oorsprong
Floreal is verkregen door INRA. Deze interspecifieke hybride is het resultaat van de interspecifieke kruising van Villaris en een afstammeling van Muscadinia rotundifolia.

Klonale selectie
Floreal heeft maar 1 erkende kloon. Deze draagt het nr. 1265.

Agronomische kenmerken
Floreal is krachtig en heeft half rechtopstaande trossen. Deze variëteit is gevoelig voor magnesiumtekort. Het moet zorgvuldig worden opgebonden.

Potentieel
De trossen van Floreal zijn klein en los. De bessen zijn middelgroot met een matig dikke schil en een zacht, gemiddeld sappig vruchtvlees. Floreal maakt expressieve, eerder aromatische en frisse wijnen, met exotisch fruit en buxusaroma's.

Fenologie
Dit druivenras loopt vrij laat uit waardoor deze uitermate geschikt is voor percelen die gevoelig zijn voor voorjaarsvorst. In België start de afrijping gemiddeld tijdens de 2e helft van september. 

Buitenlandse referenties
Is nog maar recent erkend in Frankrijk.

Aanwezigheid in België
Slechts enkele aanplanten zijn er recent aangeplant en de meeste hiervan moeten nog in productie komen.

Floreal bij Viterra
Wij kunnen Floreal aanbieden uit onze eigen kwekerij.

Ziektegevoeligheid
Floreal is resistent tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Het is ook gedeeltelijk bestand tegen zwartrot. Dit ras is wel gevoelig voor knopmijten.

Johanniter (wit)

Oorsprong
Johanniter is in 1968 ontstaan in Duitsland door een kruising Riesling x {Seyve Villard 12.481 x (Pinot gris x Chasselas)}.

Agronomische kenmerken
Johanniter heeft van nature een hoge productiecapaciteit. De productie dient wel onder controle gehouden te worden, want het ras kan uitgeput geraken bij overproductie. Johanniter groeit vrij recht.

Potentieel
De wijn die van de Johanniter gemaakt wordt kan vol en fruitig zijn zoals Riesling- en Pinot Gris-wijnen. Gemiddeld ligt het mostgewicht na het oogsten enkele graden hoger dan Riesling, maar wel met een lagere zuurgraad.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld tijdens de 1e helft van oktober.

Buitenlandse referenties
Het druivenras Johanniter heeft geen specifieke buitenlandse referentie. 

Aanwezigheid in België
Johanniter is in 2023 goed voor de 3e plaats van alle aangeplante druiven in België en is daarmee koploper van alle hybriden. Een bekend Belgisch wijndomein met monocépages is Mérula.

Johanniter bij Viterra
Bij Viterra kweken we Johanniter op diverse onderstammen. Contacteer ons voor meer informatie.

Ziektegevoeligheid
Johanniter heeft een gemiddelde weerstand tegen valse meeldauw en een goede tot gemiddelde weerstand tegen echte meeldauw. Johanniter is gevoelig voor chlorose en vatbaar voor Botrytis en zwartrot.

Muscaris (wit)

Oorsprong
Muscaris is een kruising van Solaris en Muscat blanc gemaakt in 1987 te Freiburg.

Agronomische kenmerken
Muscaris loopt vroeg uit en het wordt afgeraden om dit ras aan te planten op vorstgevoelige percelen. De groeikracht is sterk met een goed vruchtbaarheid. De bessen zijn middelgroot tot groot met middelgrote, compacte trossen. Bessen blijven, zelfs bij volledige rijpheid groen van kleur. Muscaris is zeer gevoelig voor Magnesiumgebrek wat kan leiden tot lamsteligheid. Muscaris ontwikkeld veel stamscheuten en vraagt extra werk om deze te verwijderen.

Potentieel
Zeer intense, aromatische neus met hinten van exotisch fruit zoals mango, lychee of citrus alsook florale geuren met een licht rokerige toets. Door zijn vroege rijpheid en hoge suikergehalten is deze variëteit geschikt voor het produceren van dessertwijnen. Voor de productie van droge, witte wijnen dient over rijpheid voorkomen te worden.

Fenologie
Dit druivenras loopt gemiddeld tot vroeg uit, vergelijkbaar met Pinot blanc en is enkele dagen vroeger rijp dan Pinot blanc.

Buitenlandse referenties
Het druivenras Muscaris heeft nog geen specifieke buitenlandse referentie. 

Aanwezigheid in België
In 2023 was Muscaris goed voor de 9e plaats van de meest aangeplante druivenrassen in België en is daarmee het op 3 na meest aangeplante hybrideras.

Muscaris bij Viterra
We bieden meerdere mogelijkheden van onderstammen aan voor dit ras.

Ziektegevoeligheid
Muscaris heeft een gemiddelde tolerantie voor echte meeldauw en een goede tolerantie voor valse meeldauw en Botrytis. 

Pinotin (rood)

Oorsprong
De hybride druivensoort Pinotin werd in 1991 in de Palts gekweekt door de Zwitserse druiventeler Valentin Blattner en komt voor uit een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Regent.

Agronomische kenmerken
Het ras is middelsterk van groei, vergelijkbaar met Pinot Noir, maar iets meer rechtopstaand. Door de losse trossen is het ras niet vatbaar voor Botrytis en de trossen kunnen hierdoor gemakkelijk langer blijven hangen. Op vruchtbare bodems kan dit ras hoge opbrengsten behalen. Het opbrengstniveau moet echter worden geregeld, vooral in de eerste paar jaar, om de planten niet te zwaar te belasten. De bessen zijn middelgroot, rond en gelijkmatig bedekt met een waslaag. Door de losse stengelstructuur veranderen ze al heel vroeg van kleur.

Potentieel
Pinotin doet denken aan Pinot Noir, wat de naam doet vermoeden. Al heeft hij in het glas meer een krachtige, robijnrode kleur en diepte. Pinotin heeft een helder, dicht bosfruitaroma (kers), een zachte tanninestructuur, een milde, warme karakter en een ongecompliceerde smaak. De wijnen hebben bewezen goede ‘allrounders’ te zijn die gemakkelijk toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Fenologie
Pinotin loopt in de lente vrij laat uit wat weinig kans op vorstschade heeft. De rijpheid wordt rond eind september bereikt, ongeveer een week later dan Regent. 

Buitenlandse referenties
Pinotin heeft nog niet veel buitenlandse referenties.

Aanwezigheid in België
In 2023 goed voor een 7-tal hectare in productie in België.

Pinotin bij Viterra
Slechts beperkt beschikbaar. Wenst U meer info, vraag ernaar.

Ziektegevoeligheid
Pinotin heeft een goede resistentie tegen valse meeldauw en een zeer goede resistentie voor echte meeldauw en Botrytis.

Regent (rood)

Oorsprong
Regent is van oorsprong een Duits druivenras dat ontstaan is uit een kruising van Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin. De kruising werd in 1967 uitgevoerd door prof. dr. Gerhardt Alleweldtaan het Instituut Geilweilerhof in Duitsland.

Agronomische kenmerken
Het ras geeft kleine tot middelgrote blauwe bessen aan kleine tot middelgrote enigszins compacte trossen. De bessen rijpen rond eind september af. De stokken hebben een sterke groeikracht met een half-rechtopgaande groeiwijze. De bladeren kleuren in de herfst rood.

Potentieel
Regent geeft zeer donkere tanninerijke wijnen met aroma’s van bosvruchten (wijntype Bordeaux). Door de grote hoeveelheden tanninen, wordt de wijn van Regent vaak moeilijk toegankelijk bevonden.

Fenologie
Het ras loopt middelvroeg uit. Afrijping rond eind september.

Buitenlandse referenties
Het druivenras Regent heeft een grote oppervlakte in Duistland, maar deze oppervlakte neemt echter jaar na jaar af.

Aanwezigheid in België
In 2023 was regent goed voor een 13e plaats op Belgische rassenlijst en is hiermee de meest aangeplante rode hybride.

Regent bij Viterra
Slechts beperkt beschikbaar. Wenst U meer info, vraag ernaar.

Ziektegevoeligheid
De mate van resistentie tegen valse meeldauw is matig. Bij een hoge infectiedruk of onder ongunstige omstandigheden kan wel aantasting optreden, vooral op het blad. Er is een goede residentie tegen echte meeldauw. Er is geen resistentie tegen zwartrot, rode brand en Phomopsis. Jonge planten zijn vrij gevoelig voor magnesiumgebrek. Op winderige en koele plekken kan misbloei optreden alsook Botrytis tijdens de bloei. De rijpende trossen hebben een matig tot goede resistentie tegen Botrytis.

Sauvignac (roze)

Oorsprong
Sauvignac is verkregen door V. Blattner in Zwitserland en behoord tot de Cal.- serie. Deze variëteit is een interspecifieke hybride die voortkomt uit de kruising van een afstammeling van Sauvignon x Riesling en een hybride waarvan de identiteit onbekend is.

Agronomische kenmerken
Deze variëteit is productief met een gemiddelde groeikracht. Trossen dienen vaak gedund te worden om de wijnstok niet uit te putten. Het blad is gevoelig voor de wind en de scheuten breken gemakkelijk. Deze variëteit is gevoelig voor zowel magnesium- en kaliumtekort. De trossen van Sauvignac zijn klein en matig compact. De bessen zijn middelgroot, met een vrij dikke schil. Hierdoor is dit ras zeer botrytisbestendig. Alhoewel bij zeer hoge suikerwaarden edele rotting kan plaats vinden. Volledige rijpheid wordt aangegeven door een roze kleur.

Potentieel
Deze variëteit produceert lichte, aangename wijnen. Afhankelijk van de rijpheidsgraad, de rijpingsstijl en gistkeuze leunt de variëteit op Riesling-aroma's van abrikoos en rijpe appel, of toont het boeket van limoen en subtiele zwarte bessen uit de Scheurebe. Kenmerkend is een stabiele zuurgraad, die zowel tijdens het rijpen van de druiven aan de wijnstok als tijdens het rijpen op fles in leven blijft.

Fenologie
Het uitlopen van dit ras is zeer laat, een week tot 10 dagen na Chardonnay. De Afrijping is vroeg, vermoedelijk begin september.

Buitenlandse referenties
Sauvignac is een vrij nieuw ras met enkele aanplantingen in Zwitserland en Duitsland, maar komt ook reeds in de UK voor.

Aanwezigheid in België
Sauvignac is een vrij nieuw ras, maar toch al goed voor de 5e plaats van alle hybriderassen.

Sauvignac bij Viterra
Voorlopig slechts beperkt beschikbaar. Wenst U meer info, vraag ernaar.

Ziektegevoeligheid
Sauvignac blijkt goed tolerant te zijn voor echte en valse meeldauw en is ongevoelig voor Botrytis. Bij hoge suikergehalten en over rijpheid kan edele rotting wel plaats vinden.

Solaris (wit)

Oorsprong
Solaris is een kruising van de Merzling × Geisenheim 6493 (Sapéravi Severny × Muscat ottonel) gemaakt in 1975 te Freiburg.

Agronomische kenmerken
Solaris heeft een sterke groeikracht en grote bladeren. Het is aan te raden vaak te snoeien en op te binden indien nodig. Deze druif is zeer vroeg rijp, daarom worden ze vaak door wespen aangevallen. Door de vroege rijping kan deze druif heel noordelijk gedijen en ook bij ongunstig weer gemakkelijk rijpen. Dankzij de dunne schil kan Solaris ook gebruikt worden als tafeldruif.

Potentieel
Solaris leent zich perfect tot frisse, fruitige wijn met soms subtiele hinten van honing.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld vanaf eind augustus.

Buitenlandse referenties
Het druivenras Solaris heeft geen specifieke buitenlandse referentie. 

Aanwezigheid in België
In 2023 was Solaris goed voor de 8e plaats van de meest aangeplante druivenrassen in België en is daarmee het op 2 na meest aangeplante hybrideras.

Solaris bij Viterra
Wegens de vroegrijpheid van Solaris bieden we momenteel Solaris enkel aan op de onderstam SO4.

Ziektegevoeligheid
Solaris is ongevoelig voor valse en echte meeldauw. Door de dunne schil kan de druif wel gevoelig zijn voor Botrytis.

Souvignier gris (roze)

Oorsprong
Souvignier gris is een kruising van de Seyval blanc × Zähringer (Gewürztraminer x Riesling) gemaakt in 1983 te Freiburg.

Agronomische kenmerken
De groeikracht  is gemiddeld tot sterk. De onderkant van de bladeren is licht behaard. De druivelaar is vrij gemakkelijk gezond te houden. De robuuste schil van de bessen verminderen ook de kans op een botrytisaanval in regenachtige streken. De nadelen van dit ras zijn dat deze gevoelig voor lamsteligheid is en dat er vaak veel 2e bloei optreed. Het ras is zeer vruchtbaar en heeft vaak trosdunning nodig om een goede kwaliteit te bekomen.

Potentieel
Witte wijnen van Souvignier Gris zijn krachtig en vol van smaak. Hun karakter is over het algemeen neutraal of licht fruitig, vergelijkbaar met dat van Pinot Gris en Pinot Blanc.

Fenologie
Het uitlopen van dit ras is middenvroeg, vergelijkbaar met Pinot blanc. De Afrijping is middenlaat tot laat, ongeveer 1 week later dan Pinot blanc.

Buitenlandse referenties
Het druivenras Souvignier gris heeft nog geen specifieke buitenlandse referenties maar wordt vrij talrijk in Zuid- Frankrijk aangeplant.

Aanwezigheid in België
In 2023 was Souvignier gris goed voor de 6e plaats van de meest aangeplante druivenrassen in België en is daarmee het op 1 na meest aangeplante hybrideras.

Souvignier gris bij Viterra
Wij bieden dit ras aan op verschillende onderstammen waaronder enkele vrij unieke combinaties.

Ziektegevoeligheid
Souvignier gris is ongevoelig voor valse en echte meeldauw en heeft een hoge resistentie voor Botrytis.

Voltis (wit)

Oorsprong
Voltis is verkregen door INRA. Deze interspecifieke hybride is het resultaat van de kruising van Villaris en een afstammeling van Muscadinia rotundifolia.

Klonale selectie
Voltis heeft maar 1 erkende kloon. Deze draagt het nr. 1266.

Agronomische kenmerken
Voltis is groeikrachtig en heeft half opgerichte trossen. Dit ras is matig vruchtbaar en moet lang gesnoeid worden. De scheuten van Voltis zijn wat gevoelig voor breken bij het afleggen en deze variëteit kan gevoelig zijn voor magnesium- en kaliumgebrek.

Potentieel
De trossen van Voltis zijn middelgroot en redelijk compact. De bessen zijn ook middelgroot, eenvoudig van smaak, met een matig dikke schil en een matig sappig vruchtvlees.

Fenologie
Dit druivenras loopt gemiddeld uit. In België rijpt Voltis gemiddeld na half september.

Buitenlandse referenties
Is nog maar recent erkend in Frankrijk. Wordt momenteel beperkt aangeplant in Champagne.

Aanwezigheid in België
Slechts enkele aanplanten zijn er recent aangeplant en de meeste hiervan moeten nog in productie komen.

Voltis bij Viterra
Wij kunnen Voltis aanbieden uit onze eigen kwekerij.

Ziektegevoeligheid
Voltis is resistent tegen valse meeldauw en echte meeldauw, maar is gevoelig voor zwartrot.