Pinotin (rood)
Oorsprong
De hybride druivensoort Pinotin werd in 1991 in de Palts gekweekt door de Zwitserse druiventeler Valentin Blattner en komt voor uit een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Regent.
Agronomische kenmerken
Het ras is middelsterk van groei, vergelijkbaar met Pinot Noir, maar iets meer rechtopstaand. Door de losse trossen is het ras niet vatbaar voor Botrytis en de trossen kunnen hierdoor gemakkelijk langer blijven hangen. Op vruchtbare bodems kan dit ras hoge opbrengsten behalen. Het opbrengstniveau moet echter worden geregeld, vooral in de eerste paar jaar, om de planten niet te zwaar te belasten. De bessen zijn middelgroot, rond en gelijkmatig bedekt met een waslaag. Door de losse stengelstructuur veranderen ze al heel vroeg van kleur.
Potentieel
Pinotin doet denken aan Pinot Noir, wat de naam doet vermoeden. Al heeft hij in het glas meer een krachtige, robijnrode kleur en diepte. Pinotin heeft een helder, dicht bosfruitaroma (kers), een zachte tanninestructuur, een milde, warme karakter en een ongecompliceerde smaak. De wijnen hebben bewezen goede ‘allrounders’ te zijn die gemakkelijk toegankelijk zijn voor een breed publiek.
Fenologie
Pinotin loopt in de lente vrij laat uit wat weinig kans op vorstschade heeft. De rijpheid wordt rond eind september bereikt, ongeveer een week later dan Regent.
Buitenlandse referenties
Pinotin heeft nog niet veel buitenlandse referenties.
Aanwezigheid in België
In 2023 goed voor een 7-tal hectare in productie in België.
Pinotin bij Viterra
Slechts beperkt beschikbaar. Wenst U meer info, vraag ernaar.
Ziektegevoeligheid
Pinotin heeft een goede resistentie tegen valse meeldauw en een zeer goede resistentie voor echte meeldauw en Botrytis.