Belangrijke rode druivenrassen

Bij Viterra doen we steeds uitgebreid onderzoek naar druivenrassen die compatibel zijn met ons koele klimaat. Op basis hiervan stellen we een overzicht samen met de belangrijkste rassen in onze lage landen. 

Acolon

Oorsprong
Acolon is in 1971 te Weinsberg ontstaan als een kruising tussen Lemberger (Blaufränkisch) en de Dornfelder.

Klonale selectie
Deze variëteit heeft geen afzonderlijke klonen.

Agronomische kenmerken
Acolon is zeer groeikrachtig en zeer productief. Acolon rijpt heel vroeg, bereikt een hoge kleurintensiteit en hoge mostgewichten. Het ras vertoont een sterke, opgaande groei met een lage tot middelmatige groei van de zijscheuten. In vergelijking met Lemberger loopt het ras in het voorjaar later uit maar de afrijping valt vroeger, met een hogere rijpheid en een aanzienlijk betere houtafrijping. Acolon heeft een goede weerstand tegen misbloei. De relatief grote druiven hangen in losse trossen en de ziektegevoeligheid is lager dan bij de Lemberger. De dunnen schil echter maakt dit ras wel gevoelig voor vogel en wespenschade. De veraison valt vroeger dan bij Dornfelder en de opbrengst per plant zit ergens tussen dat van Lemberger en Dornfelder. Acolon haalt daarbij de hoogste suikergehalten met hogere zuren dan bij Dornfelder.

Potentieel
Behalve mooie fruitaroma’s hebben de wijnen een goede structuur en lengte, met meestal een bescheiden hoeveelheid tannine. Beter gestructureerde wijnen dan van Dornfelder. Opvoeding kan op barrique gebeuren. Afhankelijk van hun opvoeding passen de wijnen bij niet al te zware tot stevige vleesgerechten. Hij kan als monocépage worden gemaakt maar kan ook een prima mengpartner zijn voor andere rassen.

Fenologie
Dit druivenras loopt gemiddeld uit en heeft een gemiddelde afrijpingstijd.

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referenties vind je in Duitsland.

Aanwezigheid in België
Momenteel is de totale oppervlakte van Acolon goed voor een 8ha druiven. Bekende Belgisch wijndomeinen met monocépages zijn onder meer Bon Baron en Mikken.

Acolon bij Viterra
Contacteer ons gerust voor meer informatie. 

Ziektegevoeligheid
Acolon is gevoelig voor zowel valse en echte meeldauw maar weinig gevoelig voor Botrytis.

Dornfelder

Oorsprong
Dornfelder is ontstaan in 1955 als een kruising tussen Helfensteiner en de Heroldrebe.

Klonale selectie
Deze variëteit heeft geen afzonderlijke klonen.

Agronomische kenmerken
Dornfelder is zeer groeikrachtig en zeer productief. De productiviteit dient wel in de hand gehouden te worden om een goede kwaliteit te verkrijgen. Bij een te hoge productie kan er bij een te jonge plant namelijk stress optreden omdat het onvolgroeide wortelstel nog niet genoeg magnesium opneemt. Door zijn grote bladeren en sterke groeikracht is dit druivenras ook gevoelig voor windschade.

Potentieel
De trossen zijn groot en dragen grote bessen met een dikke schil. De wijn van deze druif is dieprood gekleurd en fruitig van smaak, met niet al te hoge zuren. Dit ras kan ook voor roséwijn gebruikt worden.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld half september.

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referentie is Duitsland, meer bepaald Rheinhessen en Pfalz.

Aanwezigheid in België
Momenteel is de totale oppervlakte van Dornfelder goed voor een grote 10ha druiven. Een bekend Belgisch wijndomein met monocépage is Kluisberg.

Dornfelder bij Viterra
Contacteer ons gerust voor meer informatie. 

Ziektegevoeligheid
Dornfelder is minder gevoelig voor ziekten dan de meeste andere klassieke rassen. 

Cabernet Dorsa

Oorsprong
Het is een kruising van Lemberger (Blaufränkisch) en Dornfelder, in 1971 ontwikkeld te Weinsberg. Oorspronkelijk dacht men dat Cabernet Sauvignon één van de ouders was maar na DNA- analyse bleek het om Lemberger te gaan.

Klonale selectie
Deze variëteit heeft geen afzonderlijke klonen.

Agronomische kenmerken
Het uitlopen van deze variëteit is vroeg met een rechte groeiwijze en sterke groeikracht. Dit ras ontwikkeld slechts weinig okselscheuten. De gevoeligheid voor misbloei is middelmatig tot weinig gevoelig. De variëteit rijpt gemiddeld af met gemiddeld tot grote trossen. De trossen hebben lossere en kleinere bessen dan Dornfelder en de houtafrijping is goed. De druiven zijn geschouderd en de steelsterkte is goed. Hij verkrijgt een hoog tot zeer hoog mostgewicht met een gemiddelde tot lage zuurtegraad. Hoge opbrengsten kunnen de kwaliteit van de wijn beïnvloeden, dus trosdunning is gewenst. Als de bessen hagelschotgrootte verkrijgen, is een uitdunning van de druivenzone raadzaam. Het opbrengstpotentieel is lager en het kwaliteitspotentieel is hoger dan bij Acolon. Het is een relatief robuust ras met goede toekomstperspectieven.

Potentieel
De Cabernet Dorsa haalt hogere mostgewichten dan de Dornfelder of de Pinot Noir. De wijnen zijn intens van kleur en kunnen ook rijk zijn aan tannines en fruitaroma's, met name kersenaroma's zijn duidelijk waarneembaar. Over het algemeen worden deze wijnen gekenmerkt door een evenwichtige harmonie, veel body en een lange afdronk.

Fenologie
Dit druivenras loopt middelvroeg uit, doch dienen vorstgevoelige percelen vermeden te worden. Cabernet Dorsa rijpt vroeg tot gemiddeld af.

Buitenlandse referenties
Cabernet Dorsa wordt vooral in Duitsland geteeld.

Aanwezigheid in België
Momenteel is de totale oppervlakte van Dornfelder goed voor een kleine 10ha druiven. Een bekend Belgisch wijndomein met monocépage is Bon Baron.

Cabernet Dorsa bij Viterra
Contacteer ons gerust voor meer informatie. 

Ziektegevoeligheid
Cabernet Dorsa heeft een vrij hoge botrytisresistentie, maar is vrij vatbaar voor echte meeldauw, vooral bij jonge planten. Het is raadzaam om een ​​consistente preventieve behandeling tegen echte meeldauw uit te voeren bij jonge planten.

Gamaret

Oorsprong
Deze variëteit werd in 1970 verkregen op het Changins-station in Zwitserland en is het resultaat van de kruising tussen Gamay en Reichensteiner.

Klonale selectie
Deze variëteit heeft geen afzonderlijke klonen. De enige erkende kloon draagt het nr 1117.

Agronomische kenmerken
Gamaret is een vrij groeikrachtige variëteit, met normale vruchtbaarheid en een half rechtopstaande tot horizontale trossen. Het verdient de voorkeur om hem kort te snoeien en af te leggen. Deze variëteit kan gevoelig zijn voor droogte. Hierdoor worden onderstammen met beperkte groeikracht afgeraden om droogtestress te voorkomen.

Potentieel
De trossen van Gamaret zijn klein tot middelgroot en niet erg compact. De bessen zijn ook klein tot middelgroot. Het suikergehalte is gemiddeld tot goed bij een gemiddelde zuurgraad. Gamaret is goed aangepast voor een hele tros vinificatie. Wanneer deze variëteit volledig rijp is, produceert hij evenwichtige, kruidige wijnen die geschikt zijn om te rijpen en die gewaardeerd worden om hun kleur en hun tanninestructuur.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In België start de afrijping gemiddeld half september.

Buitenlandse referenties
Gamaret is van oorsprong een Zwitsers ras maar is sedert enkele jaren ook toegestaan in Beaujolais.

Aanwezigheid in België
Het vrij jonge ras heeft voor onze contreien een goed potentieel maar is nog niet veelvuldig aangeplant. In 2023 goed voor 1,44ha in productie. Onder meer wijndomein Ravenstein heeft deze aangeplant staan.

Gamaret bij Viterra
Vanaf plantseizoen 2024 kunnen wij Gamaret uit eigen productie aanbieden.

Ziektegevoeligheid
Gamaret is weinig vatbaar voor zwartrot en Botrytis, maar is daarentegen wel wat gevoelig voor valse meeldauw, echte meeldauw, flavescence dorée en esca.

Gamay

Oorsprong
Deze variëteit komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. Op basis van genetische analyses zou deze het resultaat zijn van een kruising tussen Pinot noir en Gouais blanc.

Klonale selectie
Deze variëteit telt maar liefst 38 erkende klonen.

Agronomische kenmerken
Gamay is een weinig krachtige variëteit, zwak maar vruchtbaar. De productie moet worden beheerd omdat deze de neiging heeft uitgeput te raken (vooral in zeer vruchtbare bodems in warme klimaten). Het is soms gevoelig voor misbloei onder ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei. Het is een vroeg ras, gevoelig voor hitte. De trossen hebben een (half-) rechtopstaande houding. Gamay zou kort gesnoeid moeten worden. Na een voorjaarsvorst zijn de scheuten van de secundaire knoppen relatief vruchtbaar. Gamay produceert vaak veel 2e bloei.

Potentieel
De trossen zijn klein, vrij compact en de bessen zijn middelgroot. Deze variëteit produceert, met de maceratie van hele trossen, warme, fruitige, matig gekleurde maar niet erg tanninerijke wijnen. Deze variëteit produceert ook elegante en fruitige rosés.

Fenologie
Dit druivenras loopt zeer vroeg uit. In België start de afrijping gemiddeld eind september.

Buitenlandse referenties
Gamay is de druif uit de Franse Beaujolais.

Aanwezigheid in België
Gamay heeft voor onze contreien een goed potentieel maar is nog niet veelvuldig aangeplant. In 2023 goed voor een productie van 4,34ha. Onder meer wijndomein Lescrauwaet heeft deze aangeplant staan.

Gamay bij Viterra
We hebben momenteel enkel kloon 509 in productie maar kunnen ook tal van andere klonen bekomen. Dat is een vroegrijpe kloon met een relatief lage productie, heeft een lager zuurgehalte en een hoog suikergehalte en wordt in Beaujolais geapprecieerd voor zijn kwaliteit maar is wel wat gevoeliger voor Botrytis. Deze kloon is geschikt voor een wat langere flesrijping.

Ziektegevoeligheid
Gamay is gevoelig voor Botrytis, Phomopsis en houtziekten.

(Pinot) Meunier

Oorsprong
(Pinot) Meunier is een mutatie van Pinot noir.

Klonale selectie
Frankrijk telt maar liefst 14 erkende klonen. Daarnaast bestaan er ook tal van Duitse klonen.

Agronomische kenmerken
Dit vrij productieve ras is bestand tegen wintervorst. Ook de vruchtzetting is redelijk goed na een voorjaarsvorst. Meunier is goed aangepast aan kalkbodems en is niet gevoelig voor chlorose. Meunier vraagt vaak meer aandacht voor bij het opbinden van de takken daar hij vaak minder rechtop groeit en minder hechtranken heeft.

Potentieel
Meunier heeft kleine trossen met kleine bessen. Deze variëteit wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van mousserende wijnen. Met deze druif is het mogelijk om matig zure wijnen te produceren die vrij snel evolueren.

Fenologie
Dit druivenras loopt gemiddeld uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld tijdens de 1e helft van september.

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referentie is de champagnestreek in Frankrijk. in Duitsland worden er ook stille wijnen mee gemaakt onder de naar Swarzriesling.

Aanwezigheid in België
Tegenover 2017 stijgt Meunier in 2023 maar liefst een 5-tal plaatsen, naar de 7e plaats in de ranglijst van meest gekweekte rassen in België. Meunier wordt meestal in assemblages gebruikt. Het bekendste wijndomein met een monocépage in België is Driesse.

(Pinot) Meunier bij Viterra
Bij Viterra kweken we de klonen 817 & 977. Beide zijn laagproductieve klonen van hoge kwaliteit. De 817 is gekenmerkt door een vroegere afrijping en de 977 rijpt iets later dan gemiddeld af. Andere klonen kunnen wij ook bekomen of voor U kweken.

Ziektegevoeligheid
Meunier is niet gevoelig voor echte en valse meeldauw. Dit druivenras is dan weer wel gevoelig voor Botrytis.

Pinot noir

Oorsprong
Deze druif komt oorspronkelijk uit Bourgondië.

Klonale selectie
Pinot noir beschikt over een een grote selectie van Franse en Duitse klonen. Hieronder vergelijken we enkele Franse klonen en twee Duitse klonen die veel in onze contreien voorkomen:

Kloonnummer 115

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: laag tot gemiddeld
  • Productie: laag tot gemiddeld
  • Trosgewicht: laag tot gemiddeld
  • Bes grootte:  gemiddeld
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Kleur potentieel: gemiddeld
  • Behoud van zuren: laag tot gemiddeld
  • Tanninestructuur: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Onderscheidende, complexe wijnen met een goede tanninestructuur

Algemene opmerkingen
Kloon gewaardeerd om zijn regelmaat van productie, zijn agronomische kenmerken en de kwaliteit van de verkregen wijnen. Potentieel om wijnen te maken die goed verouderen.

Kloonnummer 386

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: hoog
  • Productie: gemiddeld tot hoog
  • Trosgewicht: gemiddeld tot hoog
  • Bes grootte:  gemiddeld tot hoog
  • Suikergehalte: laag tot gemiddeld
  • Kleur potentieel: gemiddeld
  • Behoud van zuren: gemiddeld tot hoog
  • Tanninestructuur: gemiddeld

Oenologische kenmerken
Geschikt voor het gebruik in schuimwijn.

Algemene opmerkingen
Vlezige bessen. Kloon wordt als typisch beschouwd in Champagne.

Kloonnummer 459

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld tot hoog
  • Productie: hoog
  • Trosgewicht: hoog
  • Bes grootte:  gemiddeld tot groot
  • Suikergehalte: gemiddeld
  • Kleur potentieel: gemiddeld
  • Behoud van zuren: gemiddeld
  • Tanninestructuur: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Wijnen met evenwichtige structuur en tannines.

Algemene opmerkingen
Bevredigende kwaliteit als de opbrengst wordt gecontroleerd.

Kloonnummer 666

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: hoog
  • Productie: hoog
  • Trosgewicht: hoog
  • Bes grootte:  /
  • Suikergehalte: laag
  • Kleur potentieel: /
  • Behoud van zuren: /
  • Tanninestructuur: /

Oenologische kenmerken
Geschikt voor de productie van mousserende wijnen.

Algemene opmerkingen
Kloon wordt als vrij typisch beschouwd in Champagne

Kloonnummer 667

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: laag tot gemiddeld 
  • Productie: laag tot gemiddeld
  • Trosgewicht: laag tot gemiddeld
  • Bes grootte: gemiddeld
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Kleur potentieel: gemiddeld 
  • Behoud van zuren: gemiddeld 
  • Tanninestructuur: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Fijne en aromatische wijnen, goede tanninestructuur.

Algemene opmerkingen
Kloon gewaardeerd om zijn agronomische kenmerken en de kwaliteit van de verkregen wijnen. Potentieel om wijnen te maken die goed verouderen.

Kloonnummer 777

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld 
  • Productie: laag 
  • Trosgewicht: laag 
  • Bes grootte: klein tot gemiddeld
  • Suikergehalte: hoog
  • Kleur potentieel: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: laag tot gemiddeld
  • Tanninestructuur: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Onderscheidende, krachtige en aromatische wijnen met een goede tanninestructuur.

Algemene opmerkingen
Kloon gewaardeerd om zijn agronomische kenmerken, de kwaliteit en de kleur van de verkregen wijnen. Potentieel om wijnen te maken die goed verouderen.

Kloonnummer 828

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld 
  • Productie: laag
  • Trosgewicht: laag
  • Bes grootte: klein tot gemiddeld
  • Suikergehalte: hoog
  • Kleur potentieel: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld
  • Tanninestructuur: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Onderscheidende, aromatische, ronde en evenwichtige wijnen met een goede tanninestructuur.

Algemene opmerkingen
Deze kloon is drager van het Red Globe-variant leaf roll 2-virus. Gewaardeerd om zijn agronomische kenmerken, de kwaliteit en de kleur van de verkregen wijnen. Potentieel om wijnen te maken die goed verouderen.

Kloonnummer 871

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld tot hoog
  • Productie: hoog
  • Trosgewicht: hoog
  • Suikergehalte: laag

Oenologische kenmerken
Geschikt voor de productie van mousserende wijnen

Algemene opmerkingen
Kloon beschouwd als typisch voor Champagne

Kloonnummer 1185

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld tot hoog
  • Productie: laag
  • Trosgewicht: laag
  • Bes grootte: klein
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Kleur potentieel: hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld
  • Tanninestructuur: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Wijnen gewaardeerd om hun kleur, aromatische complexiteit en hun kwaliteit in de mond.

Algemene opmerkingen
Laag productieniveau en bovengemiddelde kleurintensiteit

Kloonnummer 20-13 GM

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: laag tot gemiddeld
  • Trosgewicht: gemiddeld
  • Bes grootte: klein tot gemiddeld
  • Suikergehalte: hoog
  • Kleur potentieel: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld
  • Tanninestructuur: /

Oenologische kenmerken
Kwalitaitieve Duitse kloon

Algemene opmerkingen
Combinatie van kleinere en middelgrote bessen die minder Botrytisgevoelig is.

Kloonnummer FR 1801

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld 
  • Productie: laag tot gemiddeld
  • Trosgewicht: gemiddeld
  • Bes grootte: klein
  • Suikergehalte: hoog 
  • Kleur potentieel: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld 
  • Tanninestructuur: /

Oenologische kenmerken
Kwalitaitieve Duitse kloon

Algemene opmerkingen
Losse, kleine bessen die weinig Botrytisgevoelig zijn.

Selection massale ATVB

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: zeer laag tot gemiddeld
  • Productie: zeer laag tot gemiddeld
  • Trosgewicht: laag tot gemiddeld
  • Bes grootte: klein
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Kleur potentieel: hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld
  • Tanninestructuur: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
In tegenstelling tot klonen zijn planten ‘selection massales’ een verzameling van unieke individuen met veel verschillende kenmerken. Deze samenstelling van kenmerken en relatief lage opbrengsten zorgen voor geconcentreerde en complexe wijnen. Deze selection massales dienen uitsluitend voor stille wijnen met lage producties en hoge kwaliteit.

Algemene opmerkingen
De ATVB selecties zijn verschillende selecties waarbij de planten in deze selectie aan een aantal voorwaarden voldoen om een bepaalde consistentie te bekomen. Zo heb je de selecties 'très fin, fin en supérieure die van zeer lage tot gemiddelde producties variëren.

Agronomische kenmerken
Pinot noir is bijzonder geschikt voor gematigde streken. Het druivenras drukt zichzelf uit en geeft de beste resultaten op kleikalkbodems. In warme klimaten rijpt de druif erg snel en is hij gevoelig voor verbranding. De bessen hebben de neiging om te verschrompelen bij volle rijpheid. Dit druivenras drukt zijn volheid uit wanneer zijn kracht zwak tot matig is en de opbrengsten beperkt zijn. Deze variëteit, die zorgvuldig verzorgd moet worden, heeft de neiging om een groot aantal trossen te produceren.

Potentieel
De trossen en bessen zijn erg klein tot klein. Pinot noir maakt het onder gunstige omstandigheden mogelijk om rode wijnen van extreme kwaliteit te ontwikkelen die kracht, finesse, intensiteit en aromatische complexiteit combineren. Het potentieel voor de opeenhoping van suikers in deze druivensoort is hoog bij slechts een gemiddelde zuurtegraad (soms onvoldoende bij een goede rijpheid) en een kleur die vaak niet erg intens is, maar die hij waarschijnlijk bij het verouderen zal behouden. Pinot noir wordt ook gebruikt om kwalitatieve basiswijnen voor mousserende wijnen te verkrijgen.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld vanaf half september.

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referenties zijn de Bourgogne- en Champagnestreek in Frankrijk.

Aanwezigheid in België
In 2023 is Pinot noir goed voor de 2e plaats van de meest aangeplante druivenrassen in België en is het meest aangeplante rode druivenras. De bekendste wijndomeinen met monocépages in België zijn Neuve-Eglise, Genoelselderen, D’hellekapelle, Aldeneyck, Bon Baron en De Caybergh.

Pinot noir bij Viterra
Bij Viterra kweken we momenteel meerdere klonen Pinot noir, zowel Franse als Duitse. Ook Selection Massales kunnen wij aanbieden. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Ziektegevoeligheid
Pinot noir is een delicaat druivenras dat gevoelig is voor de belangrijkste ziektes, en in het bijzonder voor valse meeldauw, Botrytis (op trossen en bladeren) en cicaden.