Gamay
Oorsprong
Deze variëteit komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. Op basis van genetische analyses zou deze het resultaat zijn van een kruising tussen Pinot noir en Gouais blanc.
Klonale selectie
Deze variëteit telt maar liefst 38 erkende klonen.
Agronomische kenmerken
Gamay is een weinig krachtige variëteit, zwak maar vruchtbaar. De productie moet worden beheerd omdat deze de neiging heeft uitgeput te raken (vooral in zeer vruchtbare bodems in warme klimaten). Het is soms gevoelig voor misbloei onder ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei. Het is een vroeg ras, gevoelig voor hitte. De trossen hebben een (half-) rechtopstaande houding. Gamay zou kort gesnoeid moeten worden. Na een voorjaarsvorst zijn de scheuten van de secundaire knoppen relatief vruchtbaar. Gamay produceert vaak veel 2e bloei.
Potentieel
De trossen zijn klein, vrij compact en de bessen zijn middelgroot. Deze variëteit produceert, met de maceratie van hele trossen, warme, fruitige, matig gekleurde maar niet erg tanninerijke wijnen. Deze variëteit produceert ook elegante en fruitige rosés.
Fenologie
Dit druivenras loopt zeer vroeg uit. In België start de afrijping gemiddeld eind september.
Buitenlandse referenties
Gamay is de druif uit de Franse Beaujolais.
Aanwezigheid in België
Gamay heeft voor onze contreien een goed potentieel maar is nog niet veelvuldig aangeplant. In 2023 goed voor een productie van 4,34ha. Onder meer wijndomein Lescrauwaet heeft deze aangeplant staan.
Gamay bij Viterra
We hebben momenteel enkel kloon 509 in productie maar kunnen ook tal van andere klonen bekomen. Dat is een vroegrijpe kloon met een relatief lage productie, heeft een lager zuurgehalte en een hoog suikergehalte en wordt in Beaujolais geapprecieerd voor zijn kwaliteit maar is wel wat gevoeliger voor Botrytis. Deze kloon is geschikt voor een wat langere flesrijping.
Ziektegevoeligheid
Gamay is gevoelig voor Botrytis, Phomopsis en houtziekten.