Belangrijke witte druivenrassen

Bij Viterra doen we steeds uitgebreid onderzoek naar druivenrassen die compatibel zijn met ons koele klimaat. Op basis hiervan stellen we een overzicht samen met de belangrijkste rassen in onze lage landen.

Auxerrois

Oorsprong
Het druivenras Auxerrois is ontstaan door een kruising van Pinot met Gouais blanc, net zoals Chardonnay.

Klonale selectie
Auxerrois heeft 2 gekende Franse klonen, 56 & 57. Kloon 56 heeft een gemiddelde groeikracht en productie en beschikt over een vrij hoog suikergehalte. Kloon 57 heeft een hogere groeikracht en productie, maar beschikt over een minder hoog suikergehalte bij afrijping.

Agronomische kenmerken
Deze variëteit is zeer geschikt voor noordelijke gebieden en kalksteenbodems. Zijn groeikracht is gemiddeld. Auxerrois loopt later uit dan Chardonnay waardoor deze beter geschikt is voor percelen met een hoog vorstrisico in het voorjaar.

Potentieel
De trossen en bessen van Auxerrois zijn klein. De verkregen wijnen zijn vrij fijn, licht aromatisch en niet erg zuur.

Fenologie
Dit druivenras loopt laat uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld tijdens de 2e helft van september. 

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referenties zijn de Elzas en Luxemburg. 

Aanwezigheid in België
In 2023 is Auxerrois het 5e meest aangeplante druivenras in België. Bekende Belgische wijndomeinen met monocépage zijn Oud Conynsbergh & Valke Vleug.

Auxerrois bij Viterra
Wij kweken Auxerrois 56 zelf, maar ook Auxerrois 57 kunnen we leveren.

Ziektegevoeligheid
Auxerrois is erg gevoelig voor echte meeldauw en vrij gevoelig voor valse meeldauw en Botrytis.

Chardonnay

Oorsprong
Het druivenras Chardonnay is ontstaan door een kruising van Pinot met Gouais blanc.

Klonale selectie
Frankrijk telt maar liefst 31 goedgekeurde Chardonnay-klonen. Hieronder vermelden we de meest gebruikte klonen:

Kloonnummer 76

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: gemiddeld (maar lager dan 95)
  • Trosgewicht: laag tot gemiddeld
  • Groeikracht: gemiddeld
  • Bes grootte: klein tot gemiddeld
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld

Oenologische kenmerken
Aromatische, evenwichtige, fijne en goed getypeerde wijnen.

Algemene opmerkingen
Kloon gewaardeerd om zijn regelmaat van productie, zijn agronomische kenmerken en de kwaliteit van de verkregen wijnen. Deze kan ook worden gebruikt voor de productie van mousserende wijnen.

Kloonnummer 95

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: gemiddeld (maar hoger dan 76)
  • Trosgewicht: laag tot gemiddeld
  • Groeikracht: gemiddeld tot sterk
  • Bes grootte: klein tot gemiddeld
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: laag tot gemiddeld

Oenologische kenmerken
Fijne aroma's, rijke en evenwichtige structuur.

Algemene opmerkingen
Kloon gewaardeerd om zijn regelmaat van productie, zijn agronomische kenmerken en de kwaliteit van de verkregen wijnen. Het kan ook worden gebruikt voor de productie van mousserende wijnen.

Kloonnummer 96

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: gemiddeld tot hoog
  • Trosgewicht: hoog
  • Groeikracht: sterk
  • Bes grootte:  gemiddeld
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Nerveuze wijnen

Algemene opmerkingen
Regelmatige productie, controle van de productie voor het gebruik ervan in stille wijnen. Ideaal voor de productie van mousserende wijnen.

Kloonnummer 121

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: gemiddeld
  • Trosgewicht: gemiddeld tot hoog
  • Groeikracht: gemiddeld
  • Bes grootte:  gemiddeld
  • Suikergehalte: gemiddeld
  • Behoud van zuren: gemiddeld

Oenologische kenmerken
Aromatische, fijne, typische en gebalanceerde wijnen

Algemene opmerkingen
Kloon geapprecieerd voor zijn agronomische kenmerken en kwaliteit van de bekomen wijnen. Kan ook gebruikt worden voor de productie van mousserende wijnen.

Kloonnummer 131

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: gemiddeld tot hoog
  • Trosgewicht: gemiddeld tot hoog
  • Groeikracht: gemiddeld
  • Bes grootte: laag tot gemiddeld
  • Suikergehalte: gemiddeld tot hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld

Oenologische kenmerken
Levendige wijnen

Algemene opmerkingen
Hou de productie onder controle voor gebruik in stille wijnen. Het kan ook gebruikt worden voor de productie van mousserende wijnen.

Kloonnummer 548

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: laag
  • Trosgewicht: laag
  • Groeikracht: gemiddeld
  • Bes grootte:  gemiddeld
  • Suikergehalte: hoog
  • Behoud van zuren: gemiddeld tot hoog

Oenologische kenmerken
Geconcentreerde, evenwichtige wijnen met complexe aroma's.

Algemene opmerkingen
Vroege kloon, gewaardeerd om zijn agronomische kenmerken en de kwaliteit van de verkregen wijnen.

Kloonnummer 809

Kenmerken

  • Vruchtbaarheid: gemiddeld
  • Productie: laag tot gemiddeld
  • Trosgewicht: laag
  • Groeikracht: gemiddeld
  • Bes grootte: klein tot gemiddeld
  • Suikergehalte: hoog
  • Behoud van zuren: hoog

Oenologische kenmerken
Fijne en evenwichtige wijnen met Muskaataroma.

Algemene opmerkingen
Kloon gewaardeerd om zijn agronomische kenmerken en de kwaliteit van de verkregen wijnen. Wees voorzichtig, afhankelijk van het gewenste Muscat-karakter. 

Agronomische kenmerken
De bodems die het meest geschikt zijn voor deze druivensoort zijn matig vruchtbare bodems, overwegend kalksteen of mergel.

Potentieel
Chardonnay heeft kleine trossen en bessen. De druif heeft een zeer hoog kwalitatief potentieel en maakt het mogelijk om droge witte wijnen en mousserende wijnen te maken. Het suikergehalte van de bessen kan hoge niveaus bereiken met behoud van een aanzienlijke zuurtegraad. Hierdoor is het mogelijk om wijnen te verkrijgen die bijzonder goed uitgebalanceerd, krachtig en vol van smaak zijn (met veel vet en volume). De aroma's zijn typisch, complex en intens (gedroogd fruit, hazelnoten, geroosterd, exotisch fruit, boter...). Chardonnay leent zich ook goed voor rijping en fermentatie in houten vaten.

Fenologie
Dit druivenras loopt zeer vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld tijdens de 2e helft van september.

Buitenlandse referenties
De Bourgogne- en Champagnestreek in Frankrijk zijn de bekendste buitenlandse referenties.

Aanwezigheid in België
In 2023 is Chardonnay met voorsprong het meest aangeplante ras in België, goed voor ongeveer ⅓e van de totale oppervlakte. Bekende Belgische wijndomeinen met monocépage zijn Clos d’Opleeuw, Vignoble des Agaises, Genoels-Elderen en Chardonnay Meerdael. 

Chardonnay bij Viterra
Bij Viterra kweken wij klonen 76, 95,96, 121, 131, 548 en 809 zelf op diverse onderstammen. Daarnaast kunnen we ook andere Franse en Duitse klonen aanbieden of kweken op aanvraag. 

Ziektegevoeligheid
Chardonnay is gevoelig voor echte meeldauw. Groeikracht dient getemperd te worden om bij afrijping Botrytisschade te voorkomen. 

Muller-Thurgau (Rivaner)

Oorsprong
De oorsprong van deze variëteit ligt in 1882, verkregen door Hermann Müller in Duitsland door een kruising tussen Riesling en Madeleine royale.

Klonale selectie
In Frankrijk erkennen ze 7 klonen, maar er bestaan ook tal van Duitse klonen.

Agronomische kenmerken
Müller-Thurgau is een vrij krachtige groeier en vatbaar voor chlorose. Daarom is het beter om dit druivenras in rijke bodems te planten. Door zijn zeer korte cyclus is dit ras bijzonder geschikt voor noordelijke of bergachtige gebieden die koud en klimaatbeperkend zijn. De weerstand tegen winterkou is echter gemiddeld.

Potentieel
De trossen en bessen zijn klein tot middelgroot. Müller-Thurgau produceert aromatische wijnen, vrij alcoholisch maar niet erg zuur, vaak zwaar en zonder finesse.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld half september.

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referentie is Duitsland. 

Aanwezigheid in België
In 2023 verliest Muller-Thurgau, tegenover 2017 twee plaatsen op de ranglijst van de meest aangeplante druivenrassen en valt in België nu met zijn 11e plaats net buiten de top 10. Bekende Belgische wijndomeinen met monocépage zijn Kluisberg, Hagelander en Château Bon Baron. 

Müller-Thurgau bij Viterra
Wij kunnen dit druivenras aanbieden op aanvraag. 

Ziektegevoeligheid
Müller-Thurgau is vatbaar voor valse meeldauw en Botrytis.

Pinot blanc

Oorsprong
Pinot blanc is een witte mutatie van Pinot noir. 

Klonale selectie
In Frankrijk erkennen ze 5 klonen (waarvan 3 slechts nog maar sinds 2018 een erkenning hebben en nog maar nauwelijks te verkrijgen zijn), maar er bestaan ook tal van Duitse klonen.

Agronomische kenmerken
Pinot blanc is een vrij sterk groeiende variëteit met een regelmatige productie en is productiever dan Pinot gris of Pinot noir. Dit druivenras is geschikt voor diepe bodems, behoorlijk warm, steenachtig of niet en is een beetje gevoelig voor chlorose. Pinot blanc is ook goed bestand tegen de kou.

Potentieel
De trossen zijn klein tot middelgroot en de bessen zijn klein van formaat. Pinot blanc zorgt voor aangename, luchtige wijnen met een gemiddelde zuurgraad. Het druivenras kan ook gebruikt worden om basiswijnen voor mousserende wijnen te maken.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping gemiddeld tijdens de 2e helft van september.

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referenties zijn de Elzas, Frankrijk en Duitsland.

Aanwezigheid in België
In 2023 was Pinot blanc goed voor de 10e plaats van de meest aangeplante rassen in België. Bekende Belgische wijndomeinen met monocépage zijn Pietershof, Château Bon Baron, Kluisberg en Aldeneyck.

Pinot blanc bij Viterra
Bij Viterra kunnen we momenteel de Franse klonen 54 en 55 enkel aanbieden op SO4 onderstam wegens een algemeen tekort aan moedermateriaal van deze klonen. De 54 wordt algemeen als standaardkloon voor stille wijn beschouwd. Kloon 55 is productiever en meer geschikt voor mousserende wijnen. 

Daarnaast hebben we 2 Duitse klonen in ons gamma op meerdere onderstammen, de FR70 & FR2101. De FR70 wordt in Duitsland als standaardkloon beschouwd en de FR2101 is een nieuwere kloon die minder productief is met kleinere, lossere bessen waardoor deze minder gevoelig is voor Botrytis. Door het te kort aan moedermateriaal wordt in Frankrijk momenteel veel de Duitse kloon N81 aangeplant, die we uiteraard ook kunnen aanbieden en die qua eigenschappen meer tussen beide FR klonen inzitten.

Op aanvraag kunnen wij ook andere Franse en Duitse klonen kweken of bekomen.

Ziektegevoeligheid
Dit ras is vrij delicaat omdat het relatief gevoelig is voor de belangrijkste ziekten.

Pinot gris

Oorsprong
Pinot gris is een roze mutatie van Pinot noir. Het is niet ongewoon om witte druiventrossen tussen grijze trossen tegen te komen op dezelfde plant. Heel soms komt dit ook met zwarte trossen voor.

Klonale selectie
Frankrijk telt 3 erkende klonen van Pinot gris, maar daarnaast bestaan er ook vele Duitse en Italiaanse klonen.

Agronomische kenmerken
Pinot gris is een tamelijk groeikrachtige, maar niet erg productieve variëteit. Deze variëteit is zeer geschikt voor noordelijke gebieden met vrij diepe kalksteenbodems en relatief droge en goed blootgestelde standplaatsen. Pinot gris is niet erg gevoelig voor winterkoude en zorgt voor een goede vruchtzetting na een voorjaarsvorst.

Potentieel
De trossen en bessen zijn klein tot heel klein. Pinot gris maakt het mogelijk zeer krachtige wijnen te produceren met een grote finesse, vol en aromatisch. Het potentiële suikergehalte is hoog, met een lage tot gemiddelde zuurtegraad. Pinot gris zorgt voor wijnen met over het algemeen een sterk gele kleur en specifieke aroma’s in vergelijking met die van Pinot blanc.

Fenologie
Dit druivenras loopt vroeg uit. In Vlaanderen start de afrijping tijdens de 2e helft van september.

Buitenlandse referenties
Pinot gris wordt voornamelijk geteeld in Duitsland, Noord-Italië en de Elzas in Frankrijk.

Aanwezigheid in België
In 2017 was Pinot gris het op 3 na meest aangeplante ras in België. Bekende Belgische wijndomeinen met monocépage zijn Kluisberg, Aldeneyck, Pietershof, Château Bon Baron en Gloire de Duras.

Pinot gris bij Viterra
Bij Viterra kweken we kloon 52 & 457, de 52 wordt beschouwd als de standaardkloon. De 457 is lager in productie met een hogere kwaliteit. Op aanvraag kunnen wij ook andere Franse, Duitse en Italiaanse klonen zoeken of kweken voor uw aanplant. 

Ziektegevoeligheid
Deze soort is gevoelig voor Botrytis en valse meeldauw.

Riesling

Oorsprong
Dit ras vind naar alle waarschijnlijkheid zijn oorsprong aan de oevers van de Rijn en is waarschijnlijk een afstammeling van Gouais blanc.

Klonale selectie
Frankrijk telt 8 erkende klonen van Riesling. Hiervan zijn de meeste nog maar enkele jaren erkend en niet eenvoudig te verkrijgen. Daarnaast bestaan er ook vele Duitse klonen.

Agronomische kenmerken
Riesling is goed bestand tegen winterkou en geeft na schade van voorjaarsvorst toch nog een goede productie. Deze variëteit heeft graag lange afleggers. De ideale terroirs zijn gevarieerd (kalksteen, graniet) maar bestaan ​​voornamelijk uit leisteen.

Potentieel
De trossen en bessen zijn klein. Riesling produceert droge witte wijnen van hoge kwaliteit: zeer aromatisch, levendig en elegant. De zuurgraad is zeer hoog. Deze wijnen zijn geschikt om te rijpen en hun boeket evolueert langzaam naar "petroleum" aroma's. Riesling kan, wanneer hij overrijp is of in aanwezigheid van edele rotting, geweldige likeurwijnen produceren.

Fenologie
Dit druivenras loopt middenvroeg uit. In België start de afrijping pas laat, eerder pas begin oktober en is daarom enkel geschikt voor de beste standplaatsen.

Buitenlandse referenties
De bekendste buitenlandse referenties zijn de Elzas en Duitsland.

Aanwezigheid in België
Door zijn late afrijping is Riesling slechts beperkt aangeplant, goed voor een 15e plaats in 2023. Hiervan staan de meeste in Limburg. Bekende Belgische wijndomein met monocépage is onder meer Gloire de Duras.

Riesling bij Viterra
Bij Viterra kweken we kloon 1090, de 1090 is een vrij nieuwe kloon van Riesling die gekenmerkt is door een lagere productie met hoge kwaliteit en suikergehalte en gemiddelde zuurtegraad. Op aanvraag kunnen wij ook andere Franse en Duitse klonen bekomen of kweken voor uw aanplant. 

Ziektegevoeligheid
Riesling is gevoelig voor Botrytis.