4. Bemesting en mineralisatie voor een rijke voedingsbodem
Organische koolstof kan opgebouwd worden in de bodem door organisch te bemesten. Aan de hand van de bodemanalyse en een analyse van de te gebruiken organische mest kan u de nodige dosis bepalen om bodemtekorten aan te vullen. Houd hierbij steeds rekening met de plaatselijke geldende mestwetgeving (MAP-normen). Laat u begeleiden indien u over onvoldoende kennis beschikt.
Indien het nodig is om de bodem te bekalken en indien de omstandigheden dit toelaten, raden we aan om dit in het najaar of vroeg in het voorjaar te doen, vooraleer u start met de (organische) bemesting. Bekalk de bodem ten laatste 6 maanden voor de aanplant van uw druivenplanten.
Na het al dan niet bekalken en bemesten van de bodem is het aangeraden om een rustjaar voor het perceel in te lassen. We doen dit door een groenbemester of een mengsel van meerdere groenbemesters in te zaaien. Het bevordert de bodemstructuur, het bodemleven en het organisch koolstofgehalte. Dit voorkomt erosie en wegspoelen van kostbare voedingsstoffen. Probeer te kiezen voor groenbemesters die vorstgevoelig zijn. Hierdoor bespaart u een spuitbeurt met herbicide het volgend voorjaar.
Bij het gebruik van groenbemestermengsels is het de bedoeling om verschillende voordelen van afzonderlijke planten te combineren. Combineer dus planten met een diep wortelgestel die storende lagen kunnen opheffen en planten met een fijn wortelgestel die de structuur in de bouwvoor verbeteren. Ook een combinatie met vlinderbloemigen valt aan te raden als de bodem bij de start arm is aan organische koolstof en stikstof. Het in de grond werken van de groenbemester en de meststoffen dient ondiep te gebeuren (max. 20cm) zodat de organische stof gemakkelijk kan mineraliseren onder aerobe omstandigheden.
Vermijd ploegen en frezen! Het zou zonde zijn om uw organisch materiaal van o.a. de groenbemester direct onder te ploegen waardoor geen homogene menging van de voedingselementen in de bodem plaatsvindt. Frezen werkt dan weer te fijn en heeft structuurschade tot gevolg.